ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТІСНОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ САМООЦІНКИ ФАХІВЦІВ ЕКОНОМІЧНОЇ СФЕРИ

Ключові слова: фахівці економічної сфери, самооцінка, професійна компетентність, особистість, компетентнісний підхід, Я-концепція

Анотація

У статті розглянуто основну роль професійної компетентності у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців економічної сфери; статус особистості, що має важливе значення для визначення її соціальних функцій-ролей. Проаналізовано поняття «самооцінка» як процес породження оцінок, система психічних явищ, що у реалізації оціночної функції, як місце і роль «штампованих» оцінок у процесі мислення, самореалізації діяльності, формуванні та функціонуванні самооцінки як особистісного властивості чи риси. Встановлено, що із урахуванням цього, назараз відсутні цілісні уявлення про сутність і механізми оціночного процесу, про структуру оціночного акту, про специфіку оцінок різного виду і їх класифікацію, про умови формування самооцінки. Зазначено, що самооцінка є особливою оцінкою особистості самої себе, своїх можливостей, якостей і місця серед інших людей. Вона є важливою складовою особистості, від самооцінки залежать взаємовідносини фахівця економічного напряму із колегами, клієнтами, його критичність, вимогливість до себе, ставлення до успіхів і невдач. Тим самооцінка впливає на ефективність діяльності спеціаліста та його розвиток як особистості.

Посилання

Баєва О. В., Баєва Новальська Н. І., Згалат-Лозинська Л. О. Менеджмент і адміністрування: в 2 ч. Ч. ІІ. Менеджмент: навч. посіб. / за ред. О. В. Баєвої, Н. І. Новальської. Київ : ДП “Вид. дім “Персонал”, 2017. 326 с.

Варнавська І. В. Саморозкриття і самопрезентація особистості у спілкуванні. Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Міжкультурна комунікація в контексті глобалізаційного діалогу: стратегії розвитку» 25–26 листопада 2022 р., м. Одеса. Ч. 1. Львів – Торунь : Liha-Pres, 2022. C.180–183.

Шахова О.Г. Соціальна психологія особистості: навчальний посібник. Харків : Контраст, 2019. 116 с.

Bayeva O. V., Novalʹsʹkoyi N. I. (2017) Menedzhment i administruvannya [Management and administration]. Kyiv : DP “Vyd. dim “Personal”, 2 ch.

Varnavsʹka I. V. (2022) Samorozkryttya i samoprezentatsiya osobystosti u spilkuvanni [Self-disclosure and self-presentation of personality in communication]. II Mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi «Mizhkulʹturna komunikatsiya v konteksti hlobalizatsiynoho dialohu: stratehiyi rozvytku» (25–26 lystopada 2022 r., m. Odesa. CH. 1). Lʹviv-Torunʹ : Liha-Pres, рр.180–183.

Shakhova O.H. (2019) Sotsialʹna psykholohiya osobystosti [Social psychology of personality]. Kharkiv : Kontrast.

Переглядів статті: 76
Завантажень PDF: 66
Опубліковано
2023-04-03
Як цитувати
Варнавська, І. (2023). ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТІСНОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ САМООЦІНКИ ФАХІВЦІВ ЕКОНОМІЧНОЇ СФЕРИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (15), 9-16. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.15.1
Розділ
ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ