ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ РЕЖИМІВ СПЕЦІАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗОН - Адвокатова, Н.О.; Повод, Т.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
У статті розглянуто досвід функціонування спеціальних економічних зон (СЕЗ) у різ- них країнах. Досліджено досвід використання СЕЗ у Польщі, де на цей час функціонують 14 СЕЗ, інвестовано близько 100 мільярдів злотих іноземних інвестицій, створено кілька- сот тисяч нових робочих місць. Розглянуто використання СЕЗ в Україні та їх ефектив- ність діяльності. Розглянуто преференції, що надаються урядами для їх ефективної ді- яльності. Наведено статистичні дані щодо показників динаміки функціонування СЕЗ та країн-інвесторів. Окреслено дискусійні питання щодо доцільності та ефективності ді- яльності СЕЗ. Визначено основні проблеми, які завадили СЕЗ досягти планових результа- тів, та розкрито їх причини. Окреслено перспективи подальшого застосування спеціаль- них економічних зон та сформовано пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правової бази їх застосування для забезпечення їх використання для стимулювання економічної ді- яльності в регіонах України. Вироблено рекомендації щодо удосконалення правового забез- печення функціонування СЕЗ в Україні.