СТРАТЕГІЧНІ АСПЕКТИ ТРАНСФОРМАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІННОВАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ ЗНАННЄВОЇ ЕКОНОМІКИ - Нетудихата, К.Л. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2021)
У статті розкрито зміст концепції національної інноваційної системи (НІС). Визна- чено місце НІС як опорного елементу знаннєвої економіки. Емпірично виявлено тісний по- зитивний зв’язок між рівнем розвитку знаннєвої економіки та якістю трансформації НІС. Встановлено, що Україна суттєво відстає у темпах формування знаннєвої економіки та має значні проблеми у трансформації власної НІС. Виявлено фактори, що впливають на якість трансформації НІС. Ними є інституційний режим, рівень освіти населення, про- фесійні навички, кваліфікація кадрів та масштаби інфраструктури ІКТ. Розкрито зміст відомих моделей трансформації НІС. Запропоновано концептуальну основу стратегії трансформації НІС для України. Окреслено основні етапи реалізації стратегії трансфор- мації НІС в умовах формування знаннєвої економіки.