РОЗШИРЕННЯ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ ХЕРСОНЩИНИ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Присяжнюк, П.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
Розширення переліку об’єктів природно-заповідного фонду (далі – ПЗФ) Херсонської області та збереження наявних заповідних територій мають позитивний ефект щодо розвитку рекреаційної, оздоровчої, туристичної діяльності. У статті досліджено осно- вну нормативно-правову базу, що регулює всі етапи формування ПЗФ країни й регіону. Проаналізовано стан заповідання та переведення об’єктів Херсонщини до ПЗФ. Наведено кількісний склад об’єктів Херсонщини по районах, які входять до перспективного плану заповідання найближчим часом. Перелік об’єктів під заповідання, що знаходяться в регіо- ні, є широким, а також є ті об’єкти, які вже перебувають на межі винищення, тому слід вжити низку заходів, які сформують належні умови для збереження первозданності міс- цевої флори та фауни. У зв’язку з цим визначено групи основних факторів, які стримують реалізацію цього процесу для того, щоби сформувати низку стратегічних і тактичних завдань щодо мінімізації їх впливу.