НАПРЯМИ ОПТИМІЗАЦІЇ ОБСЯГУ І СТРУКТУРИ ГРОШОВОЇ МАСИ В УКРАЇНІ - Пріхно, І.М.; Частоколенко, І.П.; Марченко, А.П. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
У статті подано тлумачення терміна «грошова маса» і з’ясовано, що вимірювання грошової маси здійснюється за допомогою грошових агрегатів, яких в Україні налічу- ється чотири (М0, М1, М2, М3). Окреслено зміст та основні характеристики грошових агрегатів, здійснено їх порівняння. Проаналізовано динаміку зміни грошових агрегатів в Україні протягом останніх років в абсолютному вираженні, а також досліджено питому вагу грошових агрегатів у загальній грошовій масі. Проаналізовано рівень мо- нетизації економіки України на основі розрахунку співвідношення грошового агрегату М0 та ВВП і співвідношення грошового агрегату М2 та ВВП. Отримано результати дослідження грошової маси, грошових агрегатів та показників, що свідчать про рі- вень монетизації економіки, зіставлено їх із нормативними значеннями, на основі чого зроблено висновки щодо тенденцій, притаманних сучасній грошово-кредитній системі України. Запропоновано основні напрями оптимізації обсягу й структури грошової маси в Україні.