РОЗВИТОК РИНКУ КРУП`ЯНИХ КУЛЬТУР В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Аверчев, О.В.; Фесенко, Г.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2021)
У статті розглянуто питання щодо впливу пандемії СOVID-19 на розвиток ринку круп’яних культур. У процесі вивчення економічних аспектів щодо розвитку ринку круп’яних культур в умовах пандемії встановлено, що обмежувальні заходи негативно вплинули на розвиток ринку круп’яних культур. Значний негативний вплив на продовольчому ринку мали великі торговельні мережі та крупні закупівельні фірми, які протягом карантину підвищили ціни на сільськогосподарську продукцію. Аналізуючи статичну звітність виробництва саме гречки та проса, можна зробити висновки, що за останні роки відзначається збільшення посівних площ і валового збору проса та зменшення посівних площ і валового збору гречки. Зробивши аналіз цін на основні круп’яні культури, можемо зробити висновки, що за останні роки ціни є нестабільними та носять хвилеподібний характер. Головними чинниками, що впливають на динаміку цін, є врожайність круп’яних культур, площа посівів, політична ситуація та форс-мажорні обставини (на початку 2020 р. відбулось значне подорожчання круп у зв’язку з пандемією COVID-19).