ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПОДАТКОВИХ СИСТЕМ КРАЇН ЄС І УКРАЇНИ ТА ШЛЯХИ ЇХ РЕФОРМУВАННЯ - Огренич, Ю.О.; Сопіна, А.Є. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2021)
У статті визначено, що в умовах змінності впливу чинників ринкового середовища платники податків зіштовхнулися з деякими труднощами щодо їх сплати та постала потреба дослідження податкової системи й необхідності її реформування. Розглянуто сучасний стан оподаткування в Україні та країнах ЄС. З’ясовано, що оподаткування відіграє важливу роль у реалізації державних функцій, впливає на розподіл доходів між населенням та сприяє сталому розвитку. Розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення управління механізмом оподаткування в Україні, що дасть змогу подолати нерівність розподілу доходів та тіньову економіку, покращити контроль за сплатою податків, стимулюватиме розвиток нешкідливого та ефективного виробництва, сприятиме зниженню податкового навантаження на малий і середній бізнес.