МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ОПТИМАЛЬНОГО РИНКУ ОДНОГО ТОВАРУ - Білоусова, Т.П. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2021)
У статті розглянуто нелінійну динамічну математичну модель вільного ринку одного товару, в якій виконаний баланс між пропозицією і попитом та враховується побажання кожного учасника ринку. Для досягнення поставленої мети проведено аналіз теорії та проблеми моделювання ринку. Модель попиту-пропозиції побудована відповідно до системи рекомендацій економічної поведінки на ринку та представлена нелінійною задачею математичного програмування. Шляхом об’єднання математичних моделей попиту та пропозиції математична модель ринку вирішує питання цілеспрямованості учасників ринку в сукупності. Розв’язок її базується на нормалізації критеріїв та принципі гарантованого результату. Для виявлення особливостей розв’язання задачі розглянуто спочатку найпростіший окремий випадок, а саме ринок одного товару (n = 1).