ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ МОРСЬКОЇ ТА РІЧКОВОЇ ГАЛУЗІ - Лисий, Є.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2021)
У статті розглянуто шляхи підвищення результативності та ефективності процесу управління підприємствами морської та річкової галузі. Визначено, що розрахунок показників результативності та ефективності – необхідна умова побудови повноцінної системи управління, тому що ці категорії є невід’ємними характеристиками управлінського процесу. При цьому їх часто визначають як відношення значень отриманих результатів до вироблених витрат. З аналізу наукової проблеми визначення сутності понять «результативність» та «ефективність» можна визначити, що ці поняття не мають однозначного тлумачення. Порівнюючи думки визнаних вітчизняних і зарубіжних учених, необхідно відзначити, що здебільшого поняття «результативність» і «ефективність» розглядаються як взаємодоповнюючі категорії, причому якщо результативність – уміння вибрати основну мету, то ефективність – уміння правильно використовувати ресурси для досягнення мети. Основна теза статті: результативність управління підприємств морської та річкового галузі – це виконання виробничих функцій, а ефективність управління – це досягнення економічного та соціального ефекту.