ФУНКЦІОНУВАННЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ - Ярмоленко, В.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2021)
У статті розглянуто стан мікро- малого та середнього бізнесу України та зарубіжних краї в умовах пандемії COVID-19. З’ясовано, що нині в Україні функціонує майже 1,8 мільйона малих і середніх підприємств. Визначено, що на МСБ негативно впливають карантинні обмеження, а найбільше негативного впливу зазнали підприємства харчування, надання послуг та торгівлі. Для розробки ефективних заходів стабілізації економічної ситуації та подолання негативних наслідків для МСБ було розглянуто досвід провідних країн світу. Виявлено, що більшість країн послабили податкові платежі, вводили «кредитні канікули» для підприємств, які не взмозі платити відсотки за кредит та саме тіло кредита, виплачувалися допомога підприємствам для оплати праці працівникам, а також виплачували допомогу особам, які стратили роботу та ФОП. Уряд України, після проголошення карантинних обмежень, також розробила і впровадила низку заходів для пом’якшення впливу на бізнес, зокрема на МСБ. Запропоновано способи подолання нинішньої економічної кризи бізнесу та економіки, в числі яких зменшення на 50% або скасування не менше ніж на 6 місяців ЄСВ із збереженням усіх робочих місць за роботодавцем, продовження «кредитних і податкових канікул» тощо.