THE IMPACT OF FINANCIAL INSTRUMENTS ON BUSINESS DEVELOPMENT - Tanklevska, Nataliya (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2021)
В статті визначені теоретичні підходи до формування сукупності фінансових інструментів, які безпосередньо впливають на розвиток підприємств. Визначено об’єктивні та суб’єктивні фактори, які впливають на динаміку та ефективність фінансових інструментів. Обгрунтовано доцільність застосування фінансового прогнозування як одиного з фінансових методів, який дозволяє передбачати розвиток економічних процесів на перспективу, а також фінансового планування. Здійснено акцент на необхідності при фінансовому плануванні застосовувати систему бюджетування, особливо в умовах розвитку ринкових відносин та фінансової турбулентності. Визначено, що фінансовий контроль є необхідною умовою безперебійного, ефективного й поступового розвитку бізнесу. Наведено класифікацію видів, форм та методів фінансового контролю. Визначено особливості фінансового регулювання діяльності суб`єктів господарювання, розглянуто основні принципи ліберальної концепції і концепції державного регулювання. Наведено фінансові важелі впливу на розвиток бізнес-структур.