ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ЯК СУЧАСНИЙ СПОСІБ РОЗВИТКУ ОРГАНІЗАЦІЇ - Гарматюк, О.О.; Бакалюк, О.В.; Захарків, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
У статті розглянуто інтернаціоналізацію як пошук міжнародних співробітництв, тісний взаємозв’язок між державами та регіонами, які на цьому етапі набувають великого поширення, що є характерним для економічного розвитку сьогодні. Для України цей процес сприяє відновленню економіки, що має вагомі позитивні результати, тому саме в сучасних умовах вона набирає великих масштабів у світовому економічному просторі і є досить актуальною на світовому ринку, визначає певний хід у розвитку нашої економіки. Інтернаціоналізація охоплює всі сфери життя, що дає позитивний поштовх для підприємницької діяльності. Дослідження та виокремлення головних підходів, мотивів, причин цього економічного процесу дають можливість стверджувати, що фактично будь-який вид діяльності компанії на зовнішніх ринках можна розглядати як сигнал її інтернаціоналізації. Крім того, інтернаціоналізація може бути частиною стратегії розвитку компанії, пов’язаної з її експансією за кордон. Коли справа доходить до інтернаціоналізації, ми повинні мати на увазі, що цей процес може набувати різних форм. Те, який з них буде вибраний, залежить не тільки від наших особистих уподобань, але й від того, яке рішення буде найбільш вигідним для нашої компанії. На основі зазначеного наведено та охарактеризовано міжнародний маркетинг, його специфіку, основні цілі та безпосередній вплив на процес діяльності підприємств. Практична цінність процесів інтернаціоналізації економіки полягає у її міжнародній конкурентоспроможності. З точки зору інтернаціоналізації економіки важливим елементом розроблення політики, що проводиться, є створення сприятливих умов для потенційних інвесторів. Ці заходи є важливим проявом ефективної політики національної та регіональної влади щодо стимулювання процесів інтернаціоналізації економіки. При цьому чим міцніше та ефективніше економіка, тим більше внутрішніх структур буде залучено до міжнародного співробітництва. Йдеться про широкий спектр фінансових інструментів для підтримки внутрішнього експорту. Важливим елементом, який опосередковано визначає процеси інтернаціоналізації економіки, є її інноваційність, що значною мірою визначає її міжнародну конкурентоспроможність.