ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ПІДПРИЄМСТВА - Лепейко, Т.І.; Янієва, Д.Д. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка)
У статті досліджено основні теоретичні аспекти формування організаційної культури підприємства. Встановлено, що організаційна культура підприємства є сукупністю переконань, настанов, моделей поведінки, правил, підходів до роботи, способів спілкування, яких свідомо чи несвідомо дотримується більшість працівників підприємства. Виділено такі складові структури організаційної культури як: традиції, цінності, імідж компанії, стратегія та місія, правила і норми поведінки, зокрема етичні, та ін. Наголошено на тому, що основними чинниками, що впливають на вдосконалення організаційної культури є законність, відкритість, точність стратегічних та тактичних планів компанії, оптимізація і постійне вдосконалення підприємства в різноспрямованій діяльності. Виокремлено та обгрунтовано фактори, які впливають на формування організаційної культури, зокрема: культура суспільства, культура лідерства вищого менеджменту, керівництво підприємства.