МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ ПОРТФЕЛЮ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА - Трикіло, А.І.; Драгун, А.О.; Жюдіт, Ф.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка)
У сучасних умовах вітчизняні підприємства функціонують в умовах невизначеності, для забезпечення економічної безпеки необхідно, поряд з іншими заходами, формувати резерви. У статті визначено, що такі резерви мають формуватися як портфель активів, який має відповідати визначеним критеріям дохідності та ризику. Запропонований методичний підхід включає декілька етапів, а саме: первинне визначення активів, з яких може формуватися портфель; аналіз відібраних активів, за показниками середньої дохідності та ризику; ранжування активів на основі розрахованих показників дохідності та ризику; остаточний відбір активів портфелю підприємства; формування декількох варіантів портфелю активів та визначення їх структури; оптимізація портфелю (або знаходження ефективного портфелю на основі обраної інвестором стратегії). Підхід представлено через послідовну реалізацію етапів. Розрахунки представлено в табличній формі. На основі запропонованого підходу до моделювання розраховано три варіанти допустимих ефективних портфелів активів підприємства.