ЧИННИКИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ОБСЯГ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Юдіна, С.В.; Ситнік, О.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка)
Стаття присвячена новому трактуванню ролі, місця і змісту підходів до визначення фінансових результатів через оптимізацію та контроль, які спрямовані на забезпечення стабільного фінансового результату. Наведено систему показники, виконання, яких узагальнено характеризує прибуткову діяльність підприємства. Визначено методичні труднощі при розгляді системи основних показників, що характеризують фінансові результати діяльності підприємства, які полягають у відмінностях щодо призначення показників для різних стейкхолдерів. Наведено функції прибутку підприємства. Дано визначення формування прибутку як процесу формування доходів та здійснення витрат через їх оптимізацію та безперервний контроль. На основі проведеного аналізу літературних джерел запропоновано систему факторів, які впливають на формування прибутку на підприємстві. Надана стисла характеристика зовнішніх та внутрішніх факторів. Доведено, що велика кількість різноманітних факторів впливає на формування фінансових результатів підприємства. Ці фактори характеризують фінансово-господарську діяльність підприємств з різних боків. Визначено порядок, у якому здійснюється розподіл прибутку. Зроблено висновки щодо характеристики взаємовпливаючих факторів, які визначають розмір прибутку підприємства.