ОСОБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Жосан, Г.В.; Хірса, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
Мета статті полягає в дослідженні особливостей та умов функціонування бізнесу в Україні під час воєнного стану. Проаналізовано опитування Mastercard підприємців всієї України. Встановлено, що майже 50% компаній зазнали змін з 24 лютого 2022 року. При цьому 79% респондентів значно скоротили обсяги бізнесу, 19% працюють на довоєнному рівні, і лише 2% зуміли збільшити обороти. Доведено, що. залежно від сфери діяльності збитки від війни кардинально відрізняються, а можливість переїзду підприємства чи його окремого підрозділу варіюється від переїзду за 2 дні (як, наприклад, офіс IT-компанії) до повної неможливості переміщення і, як наслідок, втрата основних фондів (металургійні заводи). Держава визначила підприємства (та їх відокремлені підрозділи), допомога в переміщенні яких є пріоритетною – це стратегічно важливі підприємства та підприємства, які виробляють товари першої необхідності (хліб та інші продукти харчування, питну воду, одяг тощо) для задоволення потреб цивільного населення, військових та територіальної оборони. Проте на практиці заявку на допомогу може подати та отримати будь-яке підприємство, оскільки кожне з них сприяє підтримці економіки, тому важливо для держави.