МОТИВАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ ОРГАНІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Кириченко, Н.В.; Хірса, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
Встановлено, що важливим моментом в управлінні трудовими ресурсами підприємств є наявність мотиваційної складової. Основною метою системи стимулювання діяльності підприємства є формування виробничої поведінки працівників, спрямованої на досягнення стратегічних цілей, тобто поєднання інтересів і потреб працівників зі стратегічними цілями підприємства. В даний час існує багато теорій мотивації. Особливу увагу привертають теорії, які розглядають не тільки питання стимулів, а й відмінності в структурі мотивації працівників, на основі яких можна прогнозувати трудову поведінку. Важливе значення має як система мотивації персоналу в цілому, так і управління трудовими ресурсами підприємств (наприклад, розстановка кадрів, вибір мотиваційного впливу на працівника) залежно від мотиваційного профілю кожного працівника. Визначено, що чинники формування мотиваційного профілю працівника становлять значний інтерес з управлінської точки зору. Аналізуючи дані, отримані в результаті вивчення мотиваційної складової працівників конкретного підприємства, можна вирішити багато завдань, наприклад, сформувати систему стимулювання трудової поведінки працівника, спрогнозувати трудову поведінку на основі мотиваційної складової працівника тощо.