ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Олійник, І.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
Стійкість вітчизняних організацій значною мірою залежить від їх здатності швидко та ефективно долати наслідки економічних потрясінь та системних криз, які час від часу впливають на різні аспекти функціонування реального та фінансового секторів економіки. Ця теза також передбачає трансформацію певних труднощів і потрясінь у можливості з метою досягнення стійкого інклюзивного зростання, що передбачає стратегію підвищення продуктивності економіки для створення суспільних благ на основі максимізації економічних можливостей і процвітання. Компанії, які розвивають організаційну стійкість, орієнтуючись не лише на кризу, а й на можливості, можуть отримати важливу довгострокову перевагу над конкурентами. Такий підхід та бачення організаційного розвитку передбачає також адаптивну здатність компанії протистояти змінам основних факторів зовнішнього бізнес-середовища відповідно до якості управлінського продукту та одночасно свідомо впливати на зміни основних параметрів виробничо-технічного потенціалу в умовах цифровізації економіки та впровадження інформаційних технологій у виробничо-господарську діяльність підприємств та організацій на сучасному етапі розвитку суспільства. У зв’язку з цим, впровадження цифрових технологій передбачає інноваційну трансформацію всього господарського механізму поряд з наповненням його новим якісним змістом і функціональними властивостями, що в кінцевому підсумку сприятиме сталому організаційному розвитку суб’єктів господарювання та посиленню їх конкурентних позицій на світовому ринку. Cьогодні основними завданнями менеджменту вітчизняних компаній в умовах цифровізації є: своєчасне прийняття оптимальних управлінських рішень, пошук та підбір висококваліфікованих ІТ-фахівців, організація міжнародного стажування та підвищення кваліфікації працівників, використання нових інструментів у мотивації праці, а також технологічна автоматизація бізнес-процесів та розвиток інформаційної інфраструктури.