ОСОБЛИВОСТІ АГРОСТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ - Ярмоленко, В.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
Стаття присвячена визначенню сучасних тенденцій розвитку ринку страхування сільськогосподарських культур в Україні. Було виявлено, що ринок агрострахування сьогодні активно розвивається. Також проведено аналіз функціонування ринку страхування сільськогосподарських культур в період з 2005 по 2017 рік і визначено, що пожвавлення ринку після тривалої кризи почалося в 2016 році. Проведена оцінка такого розвитку за показниками: кількість укладених договорів, застрахована площа, страхова сума, страхові премії, страхові ставки та рівень виплат. Основними тенденціями розвитку страхування сільськогосподарських культур за останні роки є збільшення на 21% укладених договорів та на 30% збільшились страхові премії в млн грн. Застрахована площа і страхова сума в млн грн. зменшились на 6% і 5 % відповідно. Після кризи 2014 року почала зростати середня ставка премій в середньому на 42 % за рік і в 2017 році вона складає 3,5 %. Одним з найбільш продуктивних років по рівню страхових виплат був 2016 рік (44,2 %). Експерти дали прогнози щодо зростання ринку сільськогосподарського страхування на 2018 рік. Це пов’язано із збільшенням ризиків, які залежать від погодних умов. Раніше озимі в основному були застраховані від пошкоджень морозами, а сьогодні існує загроза від весняних заморозків. Метеорологи прогнозували більш жорсткі умови ведення фермерських господарств для агарріїв, тому потреба у страхуванні своєї діяльності зростає. Однак є деякі проблеми, які заважають розвитку сільськогосподарського страхування. Однією з основних таких причин є взаємна недовіра до сільськогосподарських товаровиробників і фінансовим компаніям, які займаються страхуванням сільськогосподарських ризиків. Страхування сільськогосподарських культур на ринку показує активність міжнародних компаній по впровадженню страхових програм для фермерів. Страхові продукти, які в даний час представлені на ринку сільськогосподарського страхування і на яких умовах вони визначені. Крім того, були визначені нові страхові програми, які є вигідними для аграріїв й врахувують все більш широкий спектр ризиків.