ФУНКЦІОНУВАННЯ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Західна, О.Р.; Закорко, К.К. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення сучасного стану функціонування територіальних громад. Досліджено сутність поняття «територіальна громада» та окреслено її економічні характеристики. Розкрито термін «спроможна територіальна громада», а також розглянуто рейтинг спроможності громад Львівщини протягом 2021-2022 рр. Виділено основні джерела формування дохідної частини місцевих бюджетів. Проаналізовано структуру доходів бюджетів територіальних громад, розглянуто зміну їх обсягів. Визначено скорочення дохідної частини об’єднань, які постраждали від військових дій або перебували в окупації. Акцентовано увагу на статтях доходів, що зазнали найбільших обсягів зменшення та досліджено причини негативної динаміки. Окреслено зміни бюджетного та податкового законодавства в період війни.