СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО РИНКУ СТРАХУВАННЯ - Карнаушенко, А.С.; Петренко, В.С.; Боровік, Л.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
Ринок страхування перебуває на шляху до глобальних змін. Тому виникає потреба в дослідженні сучасних тенденцій та перспектив подальшого розвитку ринку європейського ринку страхування, так як він має колосальний вплив на страхування в Україні. У статті європейський ринок розглядається зі сторони глобалізаційних процесів, які відбуваються в світовій економіці. Також було визначено центральне місце у системі регулювання страхового ринку будь-якої країни та виявлено, що провідне місце в розвитку страхування займають держані органи та органи страхового нагляду, які регулюють, контролю та гарантують страховий ринок. В дослідженні встановлено, що європейський попит на страхування має тенденції до зростання, хоча кожна країна має індивідуальні особливості розвитку страхового ринку. Так, страхові ринки Болгарії, Польщі та Німеччини зберігають стабільність і мають перспективний напрямок розвитку, що в прогнозі можна розцінювати як винятково позитивний результат незважаючи на вагомі виклики, які виникли перед економікою та суспільством країн – політична та економічна нестабільність, потенційна стійка інфляція в країнах та проблеми з ланцюгом поставок товарів. І така позитивна тенденція розвитку страхового ринку зберігається в більшості Європейських країн, хоча згідно останніх прогнозів Fitch Ratings-Frankfurt/London страховий сектор може змінитися з позитивно-стабільного на повільно-зменшуючийся, в тому випадку якщо збережеться висока інфляція та зросте відсоткова ставка. Переглянувши звіти Fitch Ratings виявлено, що європейський сектор страхування Life найбільше зазнаватиме збитків в Італії, Великобританії та Франції, а ось сектор страхування життя з великою кількістю традиційних страхових полісів, забезпечених немалою кількістю активів з більш коротким терміном дії будуть стримувати підвищення процентних ставок. В результаті проведеного дослідження встановлено, що європейський ринок страхування має тенденції до поступового зростання, але під впливом зовнішніх факторів все може змінитися з позитивного на негативне.