ФІНАНСОВИЙ ЛІЗИНГ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА ФІНАНСУВАННЯ ОНОВЛЕННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ - Пігарєв, С.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
Стаття присвячена дослідженню особливостей фінансового лізингу як перспективного напрямку фінансування оновлення основних фондів. Зважаючи на останнім часом обмежені можливості банківського кредитування фінансовий лізинг слугує достойною альтернативою та має ряд переваг. В статті наведено основні визначення відповідно до чинного законодавства та визначено регулятора ринку лізингових послуг. Проаналізовано основні показники лізингодавців, серед яких кількість лізингових компаній, кількість та об’єми укладених договорів фінансового лізингу окремо за кожен рік останніх п’яти років та наростаючим підсумком. Виявлено основні тенденції та фактори впливу. Відображено лідерів серед банківського сектору в частині надання лізингових послуг. Наведено приклади надання лізингових послуг компаніями, яким непритаманні такі види послуг, як можливість виходу з кризової ситуації, що склалася внаслідок війни. Проаналізовано діючі державні програми, направлені на поширення лізингових послуг для підприємств України. Зроблено висновки про доцільність подальшого розвитку ринку лізингу як джерела залучення додаткового фінансування для підприємств, особливо в післявоєнний час необхідності швидкої відбудови України.