ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ КРЕДИТУВАННЯ МІСЬКИМИ ГРОМАДСЬКИМИ БАНКАМИ У НАДДНІПРЯНСЬКІЙ УКРАЇНІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XIX – НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Орлик, М.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті було здійснено аналіз особливостей кредитування в міських громадських банках в Наддніпрянській Україні у другій половині XIX- на початку ХХ ст. Досліджено наукову спадщину вчених, що були сучасниками цих процесів. На основі проведеного нами дослідження було встановлено, що одною із фундаментальних проблем, з якими зіткнулося підприємницьке середовище, на зорі зародження ринкових взаємин в Російській імперії була слабка кредитна система. Що значним чином могло уповільнювати підприємницьку активність, в різних регіонах імперії. Місцеві органи влади розпочали вирішувати цю проблему самотужки шляхом створення прообразів міських громадських банків (далі МГБ), засновниками яких були місцеві купці. Метою роботи є дослідження еволюційного розвитку кредитування МГБ у Наддніпрянської України. Результати проведеного дають змогу нам зробити висновок, що МГБ за період своєї діяльності пройшли процес від поодинокої ініціативи окремих купців, до важливого елементу кредитної системи у містах Наддніпрянської України. В першу чергу, формуванню МГБ сприяв значний дефіцит як короткострокових так і довгострокових кредитів для купецтва та міщан. В основу кредитування МГБ покладено принцип забезпеченості здебільшого міською нерухомістю, як комерційною так і житловою, а також землею. Розмір та терміни позики залежали від виду заставленого майна та встановленого відсотку до оціночної вартості заставного майна. Проте, значний рівень корумпованості та жаги швидких прибутків привів до банкрутства низки банків, та створив атмосферу недовіри до МГБ з боку центральних органі влади та потенційних клієнтів. Усі вище зазначені проблеми призвели до значного сповільнення видачі кредитів малому підприємництву та міщанам. Уряд був змушений запроваджувати суттєві обмеження, що на деякий припиняло процес відкриття нових МГБ. На прикладі розвитку кредитування МГБ яскраво прослідковується динамічна зміна принципів, підходів та умов кредитування які сублімувалися у остаточні редакції закону 1912 р. Цей законодавчий акт більш детально встановлював порядок за основними установчими та операційними напрямками банківської діяльності міських банків та сприяв відновленню їхній засновницькій активності та підвищенню довіри до їхньої діяльності.