ДЕПОЗИТНА ДОЛАРИЗАЦІЯ В УКРАЇНІ У 2006-2022 РОКАХ - Лапчук, Б.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Стаття присвячена емпіричному аналізу тенденцій депозитної доларизації в Україні у 2006-2022 роках. На основі статистичних даних Національного банку України обчислено та здійснено порівняння показників депозитної доларизації в розрізі суб’єктів, зокрема, резидентів та нерезидентів, інших фінансових, депозитних та нефінансових корпорацій, домашніх господарств та корпоративного сектору. Зроблено висновки про традиційно високі рівні доларизації за депозитами різних економічних суб’єктів в Україні, про їх значне зростання під час валютно-фінансових криз та схожу динаміку. Оскільки початок повномасштабної російської агресії в Україні призвів до різкого зростання показників доларизації, тому доцільними є подальше вивчення цієї проблеми в Україні та пошук шляхів її подолання.