КАТЕГОРІАЛЬНИЙ БАЗИС ГЛОБАЛЬНИХ РИНКІВ: ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ - Шевченко, І.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
В роботі розглядається категоріальний базис глобальних ринків та досліджено формування та функціонування глобальних ринків. В умовах економічної реформи, ринкам необхідно змінювати умови та принципи функціонування, через те, що старі ринки перенасичуються і потрібно шукати нові. Цим й зумовлюється перехід міжнародних ринків на глобальні. Через швидкий розвиток економічних аспектів в сучасному світі, глобалізація відіграє важливу роль. Вона переконструює під себе велику кількість економічних сфер. Завдяки глобальним процесам і відбуваються трансформація та перехід міжнародної системи у глобальну, в даному випадку, трансформація міжнародного ринку у глобальний ринок. Глобалізація ринків за останні роки зазначала вражаючих масштабів. Багатонаціональний комерційний світ наближається до трансформації у глобальні та транснаціональні корпорації. Глобалізація робить бізнес у глобальному масштабі можливим, а розмір глобального ринку робить його привабливим. Глобальний ринкок видрізняються надзвичайною різноманітністю своїх підсистем, окремих елементів та суб’єктів. Його можна розглядати як сукупність національних ринків окремих країн, що пов’язані між собою міжнародними економічними відносинами. Глобальні ринки є домінантними структурами сучасної світової, тобто глобальної економічної системи. Варто зазначити, що для країн, які прагнуть якнайшвидшої інтеграції у світовий господарський комплекс, вкрай необхідним є вивчення та аналіз особливостей розвитку світового ринку в сучасних умовах, тобто в умовах глобалізації. В роботі розглянуто й систематизовано етапи еволюції глобалізації як результат переходу від внутрішньої до планетарної господарської системи; розкрито теоретичне підґрунтя глобального ринку; сформовано систему формування та функціонування глобального ринку: від створення до розширення, за допомогою цього виделені основні елементи кожного етапа глобального ринку. Мета дослідження полягає у визначенні етапів еволюції глобального ринку та визначенні понятійного апарату з урахуванням його системи формування та функціонування.