РОЗВИТОК НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ В КОНТЕКСТІ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ. - Фенюк, Я.К. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті розглянуто сутність та напрями застосування механізмів регулювання та нагляду податкової системи при взаємодії з міжнародними організаціями. Визначено основні шляхи ефективного впровадження механізмів в систему державного регулювання, враховуючи особливості міжнародної конкуренції, якій притаманна боротьба за капітал та інвестиції. Податкова конкуренція визначає основні напрямки та шляхи розробки механізмів регулювання фіскальної сфери, що передбачають впровадження заходів протидії розвитку офшорної діяльності. Зосереджено увагу на нормативно-правових механізмах регулювання, які відіграють важливу роль та супроводжують процес виконання узгоджених кроків, що передбачають внесення змін та відображають ефективність взаємодії усіх суб’єктів ринку на законодавчому рівні. Зазначено, що використання різноманітних незаконних схем щодо ухилення та мінімізації оподаткування призводить до низьких економічних рейтингів привабливості економіки та, як наслідок, «чутливого» податкового суверенітету. Зроблено висновки та пропозиції, що саме практичне застосування та імплементація останніх світових рекомендацій щодо протидії розмиванню податкової бази здатне знизити об’єми виведення капіталів за межі країни, важливим фактором є паралельне становлення інституційної незалежності регуляторних органів від політичних рішень.