АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ СУДНОПЛАВНИХ КОМПАНІЙ В УКРАЇНІ - Ільченко, С.В.; Грищенко, В.Ф.; Грищенко, І.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Судноплавна галузь України змогла встояти у період пандемії COVID-19, але у лютому 2022 року для морського транспорту України вибухнула безпрецедентна криза, пов’язана з повномасштабним вторгненням російських військ в Україну. Мета роботи полягає у проведенні аналізу особливостей функціонування судноплавних компаній в Україні. Для вирішення поставлених завдань використовувались такі методи: порівняльний аналіз і групування – при дослідженні діяльності судноплавних компанії України; системно структурний аналіз та розрахунково-аналітичний метод – при дослідженні ефективності діяльності українських судноплавних компаній. Досліджено діяльність судноплавні компаній України як частини багатофункціональної морської транспортної системи. Проведено аналіз ефективності діяльності українських судноплавних компаній, рівень їх технічної та технологічної оснащеності з точки зору впливу на конкурентоспроможність морського транспорту України на міжнародному транспортному ринку. Судноплавна галузь України потребує модернізації. Її поточні потужності значно обмежені через нерозвиненість систем інформаційного та технологічного забезпечення, а також застарілий флот суден, відсутність найсучасніших портових терміналів. На жаль, у повоєнний час водний транспорт України потребуватиме комплексного підходу до його відновлення.