ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА БІОДИЗЕЛЮ ЯК НАПРЯМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Мазур, К.В.; Гонтарук, Я.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
В статті досліджено обсяги споживання газойлів в державі та наукові підходи до стимулювання розвитку виробництва біодизелю. Досліджено обсяги виробництва ріпаку та визначено недоцільність експорту в повному обсязі даної культури та олійної продукції. Досліджено провідні технології виробництва біодизелю та обґрунтовано їх економічну доцільність. Констатовано, що організація біодизельних виробництв на базі середніх сільськогосподарських підприємств дасть можливість: максимально задовольнити потреби даного сектору економіки в паливі для техніки; забезпечити розвиток суміжних галузей в тому числі тваринництва. Визначено, що виходячи із сьогоднішніх економічних та соціальних реалій, найбільш раціональним є створення малих переробних підприємств з частковою компенсацію вартості відповідного обладнання вітчизняного виробництва для виробництва біодизеля. Визначені напрями розвитку виробництва біодизеля як напряму забезпечення продовольчої безпеки України, які полягають в обмеженні експорту ріпаку, розвитку моделі державно-приватного партнерства в сфері удосконалення технологій вирощування ріпаку та його подальшої переробки.