СТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ПОТЕНЦІЙНІ РИЗИКИ ДЛЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Матійчук, Л.П. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Енергетична безпека являє собою одну з найбільш значущих підвалин для формування національної системи енергетичної безпеки України. В цей же час, також слід зауважити і те, що кожна з держав, характеризується різним спектром особливостей, потреб та перспектив в енергетичній сфері. Дане різноманіття, на сам перед викликане потребою взяття до уваги значної кількості обов’язкових потреб як самої держави, так і її суспільства загалом. Відомо, що енергетична безпека за своїм змістом передбачає в першу чергу захист інтересів держави в частині постійного забезпечення вільного доступу до енергетичних ресурсів на умовах стабільності, надійності, економічної ефективності, екологічності та безпеки. В свою чергу система енергетичної безпеки (СЕБ) – узагальнює зазначені аспекти та систематизує їх в частині сукупного практичного функціонування, ролі її учасників та суб’єктів управління, практичної реалізації. Взявши до уваги, той факт, що на сьогодні в Україні та світі перетікають досить інтенсивні зміни в частині економічного, технологічного, соціального розвитку, в політичних площинах, моделях формування та подальшого існування енергетичних ринків як регіонального, національного та загальноєвропейського значення енергетична безпека вимагає реалізації розгляду крізь призму системності. За результатами дослідження, можна зробити висновок що з метою попередження можливих ризиків для СЕБ, що є слідством впливу потенційних загроз слід організувати та забезпечити можливість для вчасного виявлення ряду потенційних загроз. Є потреба в об’єктивній оцінці ризиків, для недопущення погіршення, або ж за потреби відновлення належного стану системи енергетичної безпеки, а також траєкторії до покращення її стану. Загалом, вважаємо, що з позиції суб’єктів системи енергетичної безпеки, що є невід’ємною складовою загальнодержавної безпеки, варто акцентувати свою увагу та потенційних загрозах в цілому. В цей же час, на рівні державних владних органів слід формувати національну політику в енергетичному та паливному комплексі, варто акцентувати увагу на системоутворюючих складових СЕБ ідентифікуючи при цьому потенційні ризики, загрози відносно процесів, що відбуваються в СЕБ.