АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ВИРОБНИЦТВА НІШЕВИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР - Мірзоєва, Т.В.; Томашевський, В.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті розкрито актуальність виробництва нішевих сільськогосподарських культур в умовах сьогодення. Закцентовано увагу, що в Україні вона зросла в умовах воєнного стану, так як ціни на традиційні бізнес-культури суттєво знизилися. Підкреслено, що вирощування нішевих культур загалом і нішевих зернових, зокрема, може сприяти позитивному як економічному, так і екологічному ефектам. Аналіз виробництва нішевих зернових культур в умовах сьогодення виконано на прикладі таких представників цієї групи як жито і сорго. Розкрито основні переваги, що формують економічний потенціал цих культур і виявлено основні причини, що гальмують збільшення посівів і обсягів їхнього виробництва. У розрізі сорго й жита зазначено, що основними їхніми перевагами є універсальність, можливість застосування у багатьох сферах, а також невибагливість. Проаналізовано рівень і динаміку виробництва жита й сорго в Україні за основними товаровиробниками. Зокрема, виконано аналіз площ, обсягів виробництва та врожайності зазначених культур. Виявлено, що більш активно виробництво нішевих зернових культур, зокрема жита й сорго, відбувається у вітчизняних фермерських господарствах і суттєво зросла врожайність даних культур у досліджуваний період. Висвітлено географію вирощування жита й сорго в Україні. Досліджено динаміку показників економічної ефективності вирощування і реалізації нішевих зернових культур (на прикладі жита) сільськогосподарськими підприємствами України – повну собівартість 1 ц, ціну реалізації 1 ц, рівень рентабельності. Виявлено, що економічна доцільність виробництва зазначених культур обумовлюється також потенційно високою рентабельністю. Дійшли висновку, що поряд із низкою переваг, які характерні для нішевих зернових культур, їх вирощування та продаж відрізняється від виробництва й продажу традиційних, з якими знайомі більшість вітчизняних аграріїв, тому питання його розвитку вимагає подальших досліджень із урахуванням змінних умов сьогодення.