ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ІНКЛЮЗИВНОГО АГРАРНОГО БІЗНЕСУ - Степаненко, С. В.; Дяченко, О. П. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Доступ до управлінської інформації у рамках сучасних інтернет-сервісів є виключно важливим для агробізнесу та консолідується у межах аграрних інформаційних систем. У статті проведено аналітичний моніторинг сучасних інформаційних продуктів і технологій, які постають найбільш перспективними з позицій підвищення результативності і рівня інклюзивності управління аграрними процесами. З’ясовано, що на практиці дієвими інструментами таких інформаційних систем є технології smart-обробки даних, smart-ферми, digital-інструменти точного землеробства і тваринництва, облаштування smart-теплиць, використання БПЛА, логістичні управлінські рішення, інформаційні системи управління персоналом, спеціалізовані програмні аналітичні продукти тощо. Визначено, що інформаційні системи можуть стати ефективним інструментом досягнення завдань сталого розвитку і цілей Зеленого курсу. Обґрунтовано перспективні можливості використання сучасних інформаційних технологій у інклюзивному аграрному бізнесі. Визначено, що виробничо-технологічні можливості інформаційних технологій мають бути доповнені digital-інструментами у сфері фінансового, інвестиційного, кадрового агроменеджменту, а також можливостями рівного і справедливого доступу аграріїв до логістичних мереж і сталих ланцюгів постачання та реалізації сільськогосподарської продукції.