Метод «SMED», як один з елементів ощадливого виробництва - Сеник, Ю.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті викладено загальну характеристику поняття «SMED», головним завданням цього методу є стандартизація будь-якого процесу на виробництві чи поза ним. Для розробки SMED використовуються як інструкції та технічна документація від виробника технологічного обладнання, так і передові розробки в технічній галузу та наявний практичний досвід на підприємстві. Виділено та проаналізовано алгоритм розробки та реалізації методології SMED: 1) Підбір членів крос-функціональної групи та формулювання завдань; 2) Перевірка наявного стану процесу налаштування чи переналаштування обладнання; 3) Аналіз отриманих результатів та ідентифікація процесів на «зовнішні» і «внутрішні»; 4) Розробка нової схеми роботи з обладнанням; 5) Перевірка ефективності розробленого алгоритму дій; 6) Впровадження в роботу дільниці нового механізму роботи. Окрім цього розглянуто один з підходів аналізу якості проведення виробничих процесів згідно SMED діаграму спагеті («Spaghetti Diagram»), яка дозволяє зрозуміти проходження виробничого процесу у фізичному просторі та зафіксувати рух працівників при виконанні необхідних маніпуляцій. Впровадження методу «SMED» забезпечить зменшення часу на виконання виробничих процесів та, відповідно, їх стандартизацію, що, в кінцевому результаті, зумовлює випуск продукції однієї якості. Впровадження цієї системи зменшить зайві втрати підприємства на додатковій обробці готового продукту, збільшить час ефективної роботи працівників на робочому місці та сформує потік цінності, що забезпечить підвищення конкурентоспроможності підприємства загалом.