РОЛЬ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПЕРСОНАЛУ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЯКОСТІ РОБІТ ТЕХНІЧНИХ ВИПРОБУВАЛЬНИХ ЛАБОРАТОРІЙ - Шорнікова, С.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Акредитація випробувальних лабораторій (далі ВЛ) – спосіб підтвердження компетентності лабораторій здійснювати діяльність в певній області з необхідними вимогами до рівня якості. Прагнення отримання акредитації змушує звернути особливу увагу на роль компетентності персоналу в забезпеченні якості роботи ВЛ. Регулярний контроль компетентності співробітників всередині лабораторії дозволяє задовольнити вимоги до акредитації ВЛ та забезпечити довіру споживача до якості результатів випробувань та вимірювань. Технічна компетентність ВЛ визначається наявністю в ній кваліфікованого персоналу; необхідних засобів вимірювань, випробувань та контролю; приміщень з відповідними умовами оточуючого середовища; задокументованих робочих процесів, нормативно-технічної документації; методики на методи та засоби випробувань; системи забезпечення якості випробувань та ін. [3]. Важко не помітити, що в цьому переліку вимог до технічної компетенції ВЛ наявність кваліфікованого персоналу знаходиться на першому місці. В статті розглянуто оцінку рівня професійної компетенції персоналу, визначено направлення щодо підвищення кваліфікації та розвитку знань і навиків, якими необхідно оволодіти. Стверджено що оцінка відповідності персоналу як особливого об’єкту має свої особливості. Розглянуто можливість та методи підтвердження компетентності персоналу, який організовує та проводить випробування у ВЛ в ході внутрішньої атестації.