ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ТА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ОПЕРАЦІЙ З ОСНОВНИМИ ЗАСОБАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Даценко, Г.В.; Кудирко, О.М.; Лобачева, І.Ф. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті розглянуто особливості відображення операцій, що пов’язані із основними засобами у процесі виробничої діяльності підприємства, а також основні етапи проведення внутрішнього контролю над ними, адже кожен об’єкт відповідає за певну ланку роботи підприємства, яку неможливо виключити із загального процесу. Вказані необоротні активи займають досить велику частку у валюті балансу будь-якого виробничого підприємства, а отже підлягають обов’язковому обліку операцій, що пов’язані із переміщенням та внутрішньому контролю для забезпечення правильності їх відображання та унеможливлення здійснення помилок під час поточного обліку та складання фінансової звітності. Необхідно зазначити, що виробниче обладнання досить часто зазнає певних ушкоджень, періодично необхідно здійснювати модернізацію та заміну певних частин об’єкту, тому велику увагу необхідно приділити саме цій ділянці обліку. З цього випливає, що у подальшому необхідно проводити якісну перевірку правильності відображення операцій поточного та капітального ремонтів основних засобів. Загалом, у статті детально висвітлено кожен вид операції на прикладі основних засобів виробничого підприємства.