СТАТИСТИЧНІ ОЦІНКИ ПАРАМЕТРІВ МОДЕЛЕЙ З АДАПТИВНОЮ СТРУКТУРОЮ - Дебела, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті досліджується статистичний метод оцінки параметрів моделей з адаптивною структурою, що представлені як суміш випадкових величин з не відомим законом розподілу. Структурна форма моделі передбачає поділ множини параметрів на два незалежних вектори - екзогенних та ендогенних змінних, але для більшості економічних задач здійснити такий розподіл не можливо, можна лише спостерігати результат одночасної дії всієї сукупності факторів на результуючу ознаку. Таким чином, вибір структурної форми моделі обмежений можливістю класифікації вектора параметрів. Крім того, до множини параметрів моделі адаптивної структури входять індикативні змінні, що відображують варіацію одної або декількох якісних ознак. Застосування теорії марковських ланцюгів дозволяє спростити процес моделювання до по-крокового алгоритму. Вибір послідовності кроків алгоритму структурної моделі визначається постановкою задачі та можливістю статистичної оцінки параметрів.