ЄВРОПЕЙСЬКІ СТРАТЕГІЇ ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ ЕКОНОМІКИ - Вітер, О.М.; Килин, О.В.; Стручок, Н.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Метою дослідження є теоретичний аналіз досвіду країн, які здійснювали відновлення економік після воєнних конфліктів, для формування моделі післявоєнного відновлення економіки України. У дослідженні застосовано загальнонаукові методи теоретичного аналізу: логіки, порівняння, узагальнення та систематизації. Проаналізовано европецйський досвід реструктуризації економіки після Другої світової війни. Особлива увага зосереджена на моделях відновлення Великобританії, Франції та Німеччини, які отримали найбільшу фінансову допомогу відповідно до «Плану Маршала», та є прикладами найбільш ефективного використання коштів. Однак, вирішальним фактором у досягненні економічного успіху, були зусилля самих європейців, які змогли успішно вирішити свої економічні проблеми оскільки володіли власними баченнями відбудови своїх країн. Узагальнюючи закордонну практику, доцільно запозичити досвід європейських країн для формування української моделі післявоєнного відновлення, з урахуванням обставин розвитку нашої країни.