ІНВЕСТИЦІЙНІ ПЕРСПЕКТИВИ В РЕКОНСТРУКЦІЮ УКРАЇНИ - Ярмоленко, В.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Дана стаття розглядає питання інвестування в процес відновлення України у воєнний та після воєнний періоди. Автор аналізує поточну ситуацію в країні та наголошує на важливості залучення зовнішніх та внутрішніх фінансових ресурсів для успішної відбудови як критичних, так і цивільних об’єктів інфраструктури, постраждалого житла громадян, заводів, фабрик та підприємств, розмінування територій. Аналізуються уже залучені кошти та співпраця з міжнародними партнерами, а також внутрішні ресурси держави, які уже були виділенні або будуть виділені на подолання негативних наслідків військових дій та підриву Каховської ГЕС. Встановлено, що станом на сьогодні за активної підтримки міжнародних організації в Україні уже проходять відновлювальні роботи на об’єктах енергосистеми, дорожньої та соціальної інфраструктури, проводяться розробки проектів відбудови житла для громадян. Передбачається, що добровільні внески від великих корпорацій та донати багатих цивільних осіб можуть стати значним джерелом фінансування для відбудови та для армії, а також суттєво зменшити фінансове навантаження на діючих платників податків, яких, у зв’язку із повномасштабним вторгнення росії на територію України, складною на сьогодні економічною та військовою ситуацією, а також через негативні наслідки пандемії COVID-19, від якої вони ще не встигли оговтатися, стало значно менше. Урядом країни було наголошено, що також пріоритетом є підтримка саме малого та середнього бізнесу, адже він є найбільш вразливою ланкою економіки під час кризових ситуацій, а також в сою чергу, є значних джерелом надходження податкових відрахувань до бюджету. Автор підкреслює важливість та необхідність ретельного планування, організації, управління та контролю для ефективного використання цих залучених ресурсів. Також зазначається, що успіх відбудови України багато в чому залежить від політичної стабільності, проведення дієвих економічних реформ, залучення міжнародної підтримки та активному розвитку критичної та цифільної інфраструктури з боку держави. Враховуючи вищезазначені фактори, автор статті вважає, що зовнішнє та внутрішнє інвестування у відбудову України може мати перспективи і сприяти стабільному розвитку країни.