АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ НАФТОПЕРЕРОБНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Габрилевич, О.В.; Нікитенко, Д.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Головна мета цього дослідження полягає у теоретичному переосмисленні стратегій антикризового управління нафтопереробним підприємством в умовах невизначеності. Визначаючи пріоритетний напрямок енергетичної стратегії, враховується необхідність створення відповідних правових, економічних, фінансових, технологічних, суспільних і інформаційних умов для вирішення таких ключових завдань, як ефективне використання енергетичних ресурсів у національному господарстві, активна політика енергозбереження, розвиток ринкових взаємовідносин та диверсифікація джерел постачання енергоносіїв. Методика дослідження включала такі підходи: теоретичний аналіз (переосмислення попередніх публікацій та досліджень), структурний аналіз (визначення етапів антикризового управління) та синтез (розробка стратегії антикризового управління нафтопереробним підприємством). Результати дослідження включають створення системної галузевої політики та фіскальних і регуляторних умов для сприяння відновленню та підвищенню ефективності роботи підприємств, збільшення частки вітчизняних нафтопродуктів на українському ринку, стабілізацію його загального стану, зменшення залежності від імпортних постачань нафтопродуктів, поліпшення зовнішньоторговельного балансу, збільшення відрахувань до бюджету на різних рівнях у середньо- та довгостроковій перспективі завдяки створенню більшої доданої вартості, створенню нових робочих місць, розширенню ринку для суміжних галузей та збільшенню завантаження нафтотранспортної системи України та обсягів залізничних перевезень. Практична значущість отриманих результатів полягає в можливості використання запропонованих теоретико-прикладних підходів для покращення результативності стратегії антикризового управління нафтопереробним підприємством в умовах невизначеності.