РЕГУЛЮВАННЯ ТОРГІВЛІ ПОСЛУГАМИ УКРАЇНИ З КАНАДОЮ В КОНТЕКСТІ РОЗШИРЕННЯ УГОДИ ПРО ЗВТ - Радзієвська, С.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
На основі аналізу даних Державної служби статистики України розкрито особливості розвитку торгівлі послугами України з Канадою: представлено динаміку експорту, імпорту, сальдо та обсягів торгівлі товарами і послугами протягом 2016-2021 років. Висвітлено торговельну політику ЄС щодо торгівлі послугами та обгрунтовано необхідність збільшення експорту послуг нашої держави з огляду на тенденцію до зменшення питомої ваги експорту послуг в експорті товарів та послуг України; наголошено, що експорт послуг є одним із ключових факторів успішної реалізації інтеграційного потенціалу України як країни-кандидата в члени ЄС в контексті перспективи розширення Угоди про ЗВТ між Україною та Канадою на сферу послуг. Аналіз структури експорту та імпорту послуг дозволяє стверджувати, що економічна політика України має бути спрямована на їх значне як кількісне, так і якісне покращення. Однією із найбільш перспективних для реалізації інтеграційного потенціалу України слід вважати сферу надання високотехнологічних послуг, що вимагає відновлення промислового потенціалу країни шляхом залучення і раціонального використання інвестицій, переходу до інноваційного розвитку, запровадження стимулів для підвищення конкурентоспроможності переробних та високотехнологічних галузей національної економіки.