КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ЗАДАЧІ ОПТИМІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ - Дебела, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Моделювання процесу прийняття рішень в управлінні підприємством досить складна наукоємна задача. Якість моделей, залежить від можливостей формалізованого опису станів системи управління, що є результатом комплексного впливу факторів різної природи та зовнішніх чинників, які змінюють внутрішню структуру об’єкта управління та впливають на ефективність прийняття рішень. Процес прийняття рішення, алгоритмічно, є послідовністю кроків досягнення мети управління – вибору оптимальної стратегії з множини можливих альтернатив.. З математичної точки зору процес прийняття рішення – стохастична, частково детермінована багатокритеріальна задача оптимізації. Застосування єдиного алгоритму до моделей різних задач управління не можлива з багатьох причин. По-перше, складність у виборі засобів моделювання – не можливо застосувати відомі схеми оптимізації, через не детермінованість вхідних параметрів, відсутність їх числових оцінок, або ідентифікаторів визначальних характеристик об’єкта управління. По-друге, не однозначність, або множинність критерію вибору альтернатив. Математична теорія забезпечує адекватність рішення за єдиним критерієм оптимальності. Якщо відношень вибору з множини альтернатив декілька, то пошук оптимального рішення не можна формалізувати тільки математичними операторами. Застосування системного принципу декомпозиції спрощує алгоритмізацію моделі, зберігаючи умову оптимальності на кожному кроці управління. Універсальність системного підходу для побудови моделей задач управління полягає саме в об’єднанні різних методів наукового пізнання. Адекватність моделі, як алгоритму вибору із множини альтернатив, залежить від якості параметричної бази моделі - інформації достатньої для прийняття рішення. У свою чергу, параметри моделі визначається постановкою задачі. Чітке формулювання умови задачі визначає склад параметричної бази та специфікацію моделі прийняття рішення. У статті досліджуються способи поєднання математичних алгоритмів та методів системного аналізу для побудови концептуальної моделі прийняття управлінських рішень.