РОЛЬ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ТА ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПАРКІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ І ЗАЛУЧЕННІ ІНВЕСТИЦІЙ В ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ - Огренич, Ю.О.; Кармазіна, В.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
В умовах сьогодення інноваційний розвиток підприємств будь-якої форми власності завжди є рушієм та двигуном розвитку економіки держави. Технологічні та індустріальні парки в Україні є найбільшими осередками для активізації інноваційного розвитку, а також відіграють вагому роль у залученні інвестицій. Впродовж останніх років підвищилася роль технопарків та індустріальних парків, адже вони мають значний потенціал для залучення інвестицій від іноземних партнерів, держав, приватних підприємців. Все це матиме вплив на стрімкість інноваційного розвитку бізнесу в Україні, сприятиме наповненню бюджету держави, покращенню якості життя, а також вплине на рейтингові позиції України в Європі та на міжнародній арені. У статті досліджено специфіку функціонування технопарків, індустріальних парків в Україні під час воєнного стану. Доведено, що технопарки, індустріальні парки відіграють вагому роль в активізації інноваційного розвитку підприємств України та проаналізовано дані щодо інноваційної діяльності бізнесу, динаміку кількості інноваційно-активних підприємств, структуру та тенденції джерел фінансування інноваційної діяльності підприємств, динаміку кількості впровадженої інноваційної продукції на підприємствах України. Досліджено вплив війни на роботу, стан фінансово-господарської діяльності підприємств. Розглянуто трактування понять «технопарк» та «індустріальний парк». Проаналізовано досвід країн світу, таких як Німеччина, Польща та Китай щодо організації діяльності технопарків та індустріальних парків. Досліджено особливості залучення різних видів інвестицій у вітчизняні парки. Проаналізовано підтримку у вигляді виділеного кошторису із державного бюджету, ряд пільгових преференцій. Визначено успішні приклади технологічних та індустріальних парків в Україні. Узагальнено проблеми та перспективи розвитку технопарків та індустріальних парків, сформовано рекомендації щодо покращення їхньої роботи. Визначено необхідність стимулювання розвитку технологічних та індустріальних парків в Україні задля залучення інвестицій в економіку, інноваційного розвитку підприємств, що є особливо актуальним у період війни та післявоєнної відбудови.