ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ СУСПІЛЬСТВА 5.0 - Савченко, В.М.; Кононенко, Л.В.; Карнаушенко, А.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Стаття присвячена дослідженню сутності циркулярної економіки у контексті формування Суспільства 5 та реалізації Цілей сталого розвитку, з’ясуванню особливостей реалізації базових принципів циркулярної економіки у сільському господарстві. Методика дослідження ґрунтується як на загальнонаукових так і спеціальних методах дослідження, а саме: логічного узагальнення, системному, індукції, дедукції, аналізу, синтезу, тощо. У ході дослідження встановлено, що досягнення Цілей сталого розвитку (стійке економічне зростання, подолання соціальних проблем, досягнення екологічної рівноваги) пов’язується із концепцією циркулярної економіки, сутність та механізм реалізації якої потребують подальших досліджень. Доведено, що циркулярна економіка є сучасною концепцією, що відповідає Цілям сталого розвитку, є противагою лінійної моделі економіки та базується на системі економічно, екологічно і соціально відповідальних підходів до використання обмежених ресурсів. Її реалізація обумовлює необхідність трансформації бізнес-моделей та відповідного державного регулювання. Обґрунтовано, що об’єктивними передумовами впровадження принципів циркулярної економіки є розробка механізму державного регулювання, фінансове забезпечення цільових інвестицій та впровадження системи перманентних освітніх заходів щодо поширення та обміну знань з основ циркулярної економіки та формування свідомого ставлення до використання ресурсів на усіх рівнях – від виробництва до споживання.