ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ДЖЕРЕЛ ІНКЛЮЗИВНОГО ІНВЕСТУВАННЯ АГРАРНИХ БІЗНЕС СУБЄКТІВ - Степаненко, С.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Розв’язання життєво важливих для України завдань сталого розвитку та забезпечення стратегічної конкурентоспроможності вітчизняного агросектору вимагають опрацювання нетрадиційних підходів до пошуку механізмів і джерел інвестування галузі і сільських територій. Чисельні проблемі аспекти, з якими стикається агросектор протягом останніх років, поглиблюються та загострюються наявністю військового конфлікту у країні. За таких реалій аспекти обґрунтування джерел інвестиційного забезпечення постають домінантним елементом механізму господарювання. Стаття присвячена дослідженню фактичної структури джерел інвестування бізнес-суб’єктів агросектору України та пошуку перспективних напрямів їх удосконалення. Аналіз показав, що основним джерелом фінансування інвестицій аграрних формувань, традиційно, залишається власний капітал. Це значно звужує масштаб інвестиційного потенціалу агросфери, розширення якого має відбуватись у напрямі інклюзивних трансформацій галузі і сільських територій. У зв’язку з цим у статті обґрунтовано ландшафт рамкової національної політики інклюзивного інвестування агробізнесу і сільських територій. Запропоновано ключові принципи інклюзивного інвестування агробізнес-структур. Досліджено окремі сучасні реалії зарубіжної практики інклюзивного інвестування, на засадах якої обґрунтовано напрями диверсифікації джерел інвестиційного забезпечення діяльності українських агрокомпаній. В основу методичного підходу до обґрунтування запропоновано покласти баланс інтересів всіх учасників агросуспільного процесу, інструментарій управління ризиками інклюзивного агроінвестування, принципи змішаного фінансування та процеси цифровізації. Результати досліджень можуть бути використані аграрним бізнес-структурами, які віддані пріоритетам сталого розвитку у своїй корпоративній культурі управління.