ОСНОВНА ПРОБЛЕМАТИКА ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ ХЕРСОНЩИНИ - Танклевська, Н.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Стаття присвячена виявленню та обґрунтуванню основних проблем післявоєнного відновлення економіки Херсонської області й визначенню основних векторів їх вирішення. Методика дослідження заснована як на загальнонаукових, так і спеціальних методах дослідження, зокрема логічного узагальнення, індукції, дедукції, аналізу, синтезу тощо. Визначено основні проблеми у сфері людського капіталу, житлової, соціальної та дорожньо-транспортної інфраструктури. Наголошено на критичних проблемах в аграрному секторі економіки, зокрема близько 60% аграрних підприємств Херсонщини постраждали від війни, для фіксації наслідків якої, створили інтерактивну мапу руйнувань. Аргументовано доведено, що ключовим акцентом при відновленні економіки Херсонської області повинно стати впровадження політики трьох І – інтелект, інновації, інвестиції, саме синергетичне поєднання яких стане запорукою ефективного післявоєнного відновлення економіки регіону, що потребує комплексного підходу. Відзначено, що програма такого відновлення потребує врахування не тільки економічного вектору, але й соціального і екологічного. Доведено, що доцільним при розробці програми післявоєнного відновлення Херсонської області доцільно використовувати досвід так званих «економічних див», зокрема Ізраїлю, Південної Кореї, Німеччини. Визначено, що спільними рисами усіх «економічних див» є: ефективне стимулювання підприємницької активності малого та середнього бізнесу, соціальна орієнтація фінансово-економічної діяльності господарюючих суб`єктів, стимулювання пріоритетних галузей і сфер діяльності, розвиток підприємницьких стартапів, посилення соціальної складової державної політики підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій населення, загальна переорієнтація з економіки сировинного типу на економіку експортоорієнтованості й імпортозаміщення. Наголошено, що слід звернути увагу на те, що підґрунтям післявоєнного відновлення економіки Ізраїлю є наукові знання, розробки та впровадження нових технологій та адаптація їх до реального виробництва.