ПРОБЛЕМИ РОЗБАЛАНСОВАНОСТІ РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ - Близнюк, В.В.; Яценко, Л.Д. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Стаття присвячена проблемам розбалансованості ринку праці. Обґрунтовано, що ринок праці є важливим елементом економічної системи, що функціонує в умовах дії різних факторів. Їх вплив на ринок праці викликає розбалансованість, що загострює проблеми економічного розвитку та використання трудового потенціалу. Аналіз тенденцій на ринку праці України в довоєнні роки і період війни та дослідження структурних змін в економіці і глибини професійних невідповідностей дозволив аргументувати вплив теперішньої економічної та політичної ситуації на загострення проблем розбалансованості, ідентифікувати їх наслідки. Запропоновано напрями, важелі та базові принципи функціонування механізму державного регулювання ринку праці для оптимізації структурної ситуації на національному ринку праці та усунення зростання дисбалансу попиту і пропозиції за секторальними, територіальними, професійними та демографічними ознаками.