МІГРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В УМОВАХ ВІЙНИ: ШЛЯХИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМ - Черненко, Н.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Стаття присвячена аналізу міграційних процесів в Україні. Війна є основною причиною негативного впливу, оскільки через неї Україна втратила значну частину людського капіталу – понад третину населення було змушене переїхати в інші країни. Також, через бойові дії близько третини підприємств повністю або майже повністю припинили виробництво, а ще 50% скоротили потужності. Тому бізнес був змушений скоротити кількість працівників, а робітникам, що залишилися, знизити заробітні плати. З’ясовано, що зараз Україна зіткнулася з безліччю проблем та викликів – це й відновлення зруйнованої інфраструктури, економіки, соціальної допомоги людям. Все це вимагатиме великих зусиль та ресурсів, зокрема людських. Але нажаль, через російську агресію до вимушеної міграції вдалися більшість населення, при чому саме до міжнародної міграції. Тож, сьогодні, гостро стає питання щодо повернення людей, але це можливе лише за умови безпеки та наявності робочих місць. Розв’язати питання щодо забезпечення робочими місцями населення країни може цифровізація. Тому, що масштаб та темп цифрових трансформацій у сьогоднішніх обставинах може стати основним доступним засобом економічного розвитку країни. При системному державному підході цифрові технології будуть значно стимулювати розвиток відкритого інформаційного суспільства як одного з істотних факторів розвитку демократії в країні, підвищення продуктивності, економічного зростання, а також підвищення якості життя громадян України. Оскільки цифровізація є визнаним механізмом економічного розвитку, тож шлях до цифрової економіки пролягатиме через внутрішній ринок виробництва, використання та споживання інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій.