ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ РЕСУРСНОЇ БАЗИ БАНКІВ: СУТНІСТЬ ТА ЗНАЧЕННЯ - Повод, Т.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2013)
У статті проведено ґрунтовне дослідження та проаналізовано основні теоретичні підходи до визначення сутності ресурсної бази банків, більш детальніше розглянуто такі поняття як «ресурси банку», «фінансові ресурси банку», «банківські ресурси» та узагальнено особливості досліджуваних дефініцій. На основі певних переваг та недоліків вивчено існуючі підходи та визначення сутності ресурсної бази банку. Проведений аналіз наукових підходів дозволив узагальнити ознаки, за якими можна класифікувати банківські ресурси. Встановлено значення фінансових ресурсів у діяльності банку. Приділено увагу доцільності розгляду ресурсної бази банку як у мікроекономічному, так і у макроекономічному напряму. Зроблено висновок, що структура ресурсної бази окремих банків є індивідуальною і в основному залежить від ступеня спеціалізації банку, стану його кредитних ресурсів та інших чинників. Визначено, що до банківських можна віднести всі ресурси які використовуються банківською установою для кредитування, інвестування та проведення інших активних операцій. Охарактеризовано сукупні ресурси банківської системи як спеціалізоване економічне поняття, що дозволяє розглядати сукупність фінансових відносин, пов’язаних із створенням, розподілом і використанням коштів банківською системою на макроекономічному рівні. Узагальнено, визначення «ресурсна база банку» як сукупності різних форм та видів ресурсів для забезпечення виконання стратегічної мети і оперативних цілей банку, тому що акумульовані банком кошти є фінансовою базою його діяльності. Досліджено формування ресурсної бази за формою ресурсів та визначено значні переваги щодо її формування за допомогою участі банку у фінансово-промисловій групі. Головною передумовою ефективного функціонування банків та їх фінансової стійкості є стабільність і достатність їх ресурсної бази. Зроблено висновки, що ресурсну базу банку можна розглядати те тільки з традиційної точки зору концентрації капіталу банку, але й з загальноекономічної точки зору, як основу всієї банківської діяльності, бо від формування ресурсної бази напряму залежить розмір прибутку банківської установи.