МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ У СИСТЕМІ МИТНОГО КОНТРОЛЮ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ - Назарова, Г.Б.; Кононенко, Л.В.; Васильєв, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Стаття присвячена проблемам митного оформлення у системі митного контролю. Зазначено, що митне оформлення - це процес забезпечення відповідності товарів, що ввозяться в країну або вивозяться з неї, чинним митним правилам. Процес митного оформлення передбачає підготовку та подання документів до відповідних митних органів, сплату мита та податків, а також перевірку товарів. Митне оформлення важливе для підприємств, які імпортують або експортують товари, оскільки воно гарантує, що товари належним чином задокументовані і що мито та податки сплачені вчасно і в повному обсязі. У статті розглянуто шість видів митних декларацій, які застосовуються у процесі митного оформлення товарів на території України. Розглянуто процедури та порядок оформлення відмови від оформлення митних декларацій. Проаналізовано процедури, які притаманні відповідному виду митних декларацій, що залежать від митного режиму, регулярності ввезення, стану самого декларанта, наявності всіх документів, що підтверджують відомості, які зазначені у митних декларацій. Особливу увагу приділено стану декларанта, який має авторизацію на застосування спрощення «процедура спрощеного декларування». Зазначено основні вимоги щодо використання кожного виду митних декларацій та особливості їх застосування. Запропоновано спрощення класифікації видів митних декларацій та напрями удосконалення процедур митного оформлення, що дозволить спростити процедури митного оформлення з метою удосконалення митного контролю взагалі.