РЕКУРЕНТНИЙ АЛГОРИТМ СТРАТЕГІЧНОГО КОНТРОЛІНГУ - Дебела, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Рекурентне управління застосовується для моделювання прогнозного стану системи в стратегічній перспективі. Обов’язковою вимогою до рекурентної моделі є збереження зав’язків між періодами управління з врахуванням інформації про попередні стани системи. Це дозволяє оптимізувати процес прийняття управлінських рішень в режимі реального часу, що є особливо важливим для систем зі складною динамікою. Оптимальна стратегія управління розглядається як реалізація альтернатив на множину станів системи з прогнозованою динамікою. Множина станів системи, імовірнісні оцінки станів, специфікація функції критерію, кількісна оцінка альтернатив є результатом попереднього аналізу системи управління, її економічних показників та статистичних характеристик. Доцільним для моделей задач стратегічного контролінгу є об’єднання алгоритму рекурентного управління з принципом декомпозиції, що значно спрощує математичний апарат. Рекурентне управління є ефективним підходом для управління системами зі складною динамікою, що дозволяє отримувати адекватні дійсності прогнози майбутнього.