ЕЛЕКТРОННА ТОРГІВЛЯ ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ В РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Карнаушенко, А.С.; Пантелеймоненко, А.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Мета статті полягає в розкриття теоретичних та практичних аспектів електронної торгівлі та її впливу на глобальну економіку. Дане дослідження розкриває зміст поняття «електронна торгівля», визначає її види (B2B, B2C, C2C), наведено розширений список переваг електронної торгівлі як виду підприємницької діяльності, згруповано переваги в залежності від суб’єктів (суб’єкта господарювання, споживачів та суспільства), наведено обсяг світового ринку електронної торгівлі. Досліджено розподіл обсягів світового ринку електронної торгівлі в розрізі країн-лідерів. В результаті встановлено, що 10 країн займають лідируючу позицію, на них припадає 88,6% від загального світового ринку електронної комерції, а трійка лідерів - Китай, США та Великобританія - мають близько 75,9% від загального обсягу світового ринку електронної торгівлі. В статті проаналізовано найпопулярніші світові платформи електронної торгівлі, такі як Alibaba, eBay, AliExpress, Shopify, JD.com, Walmart та Etsy. Також було проаналізовано українські електронні платформи. Автори дослідження виокремили ключові аспекти розвитку електронної торгівлі в Україні за останні 10 р. В результаті дослідження встановлено, що розвиток інфраструктури, збільшення конкуренції та підтримка держави створюють сприятливі умови для подальшого зростання електронної торгівлі, а також визначено, що електронна торгівля має вагомий вплив на глобальну економіку та пропонує широкі можливості для розширення та розвитку глобальної економіки.